21 tips kewangan  

Posted by Xunpheriz in , , , , , , , , , ,

Amalkan setiap langkah kewangan di bawah secara beransur-ansur, sehari demi sehari dan jadikan ia amalan kewangan harian kita. Apabila sudah sebati, ia lebih mudah.

1.  Jejak segala perbelanjaan anda (catit, walaupun sekecil mana perbelanjaan tersebut)
2.  Simpanan automatik (buat potongan gaji, terus masuk ke dalam akaun simpanan, dan lupakan)
3.  Laburkan wang simpanan (simpan dan laburkan wang tersebut)
4.  Tabung/Dana kecemasan (bina simpanan untuk kecemasan yang menyamai jumlah 6 bulan gaji)
5.  Rancang perbelanjaan anda (buat bajet bulanan)
6.  Hentikan penggunaan kad kredit (gunakan tunai)
7.  Hentikan keahlian bulanan yang tidak digunakan (gimnasium,kelab atau apa-apa sahaja tetapi jarang digunakan)
8.  Hentikan perbelanjaan harian/mingguan kecil yang tidak diperlukan (seperti makan di kedai mamak)
9.  Jaga kesihatan (amalkan gaya hidup yang sihat dan dapat mengurangkan kos perubatan pada masa depan)
10.Simpanan hari tua (buat simpanan khas selain KWSP untuk hari tua anda)
11.Urus bayaran hutang anda (ubah pinjaman dengan kadar faedah yang lebih rendah dan jangan bertangguh)
12.Tawar menawar (simpan duit lebihan tersebut)
13.Telefon bimbit dan siaran televisyen (kurangkan pakej yang diambil jika tidak digunakan secara optimum)
14.Cari jualan istimewa (lakukan pembelian yang menjimatkan wang; makan minum dan lain-lain)
15.Tambahkan nilai diri anda (pelajari skil dan ilmu baru)
16.Hentikan perbelanjaan emosi (ambil masa sebelum membeli sesuatu yang tidak dirancang)
17.Minta kenaikan gaji (cuba dulu, mungkin dapat)
18.Jana pendapatan sampingan (pelajari cara menambahkan aliran pendapatan selain pendapatan sedia ada)
19.Biayai semula pinjaman rumah (peningkatan nilai rumah akan dapat mengurangkan bayaran bulanan rumah)
20.Pelaburan alternatif (pelajari pelaburan baru untuk meningkatkan peluang keuntungan)
21.Belanja diri anda (sebagai penghargaan kerana berjaya mengawal kewangan peribadi)

Membina sumber pendapatan ke-2  

Posted by Xunpheriz in ,

Kehidupan zaman kini memang mencabar. Harga barang yang kerap naik (dan tidak pernah turun), gaji yang naik seperti kura-kura dan jenayah rompak & ragut di merata tempat, duit dirasakan tidak cukup. Pendapatan perlu dipelbagaikan dan dilindungi dari dirompak secara sah atau tidak sah.

Beruntung sesiapa yang mempunyai pelbagai jenis pendapatan, tahu cara melindunginya dan cara menggandakannya.

Bekerjalah untuk hidup.
Bina pendapatan ke-2 (lagi bagus pendapatan pasif) untuk hidup lebih senang.
Ambil insuran (takaful untuk patuh syariah) untuk perlindungan bagi keupayaan mencari rezeki (terutama ketua keluarga).
Melaburlah untuk menggandakan wang dan lebih cepat menjadi kaya.
Bina tabung kecemasan agar tidak terjerumus ke dalam hutang tidak baik yang kronik.

Antara sumber pendapatan ke-2 yang boleh dibina ialah;

1. Blog (melalui iklan atau jual blog)
2. Affiliate
3. Dropship

Nanti aku kongsikan perjalanan aku membina sumber pendapatan ke-2 (selepas berjaya)..hehe

Pendapatan pasif

Mari Menabung!  

Posted by Xunpheriz in , ,

Kita dah tahu, simpan 10% dari pendapatan bulanan. Tapi kadang-kadang sukar menyimpan, dikorek semula yang telah disimpan. Bagaimana nak menyimpan? Tabung kecemasan pun sikit, simpanan makin berkurangan.

Saya ingin berkongsi cara mudah menyimpan wang.

Antaranya ialah :

1.   Sehari RM3
2.   GST ke atas perbelanjaan setiap hari sebanyak 10%
3.   Simpanan harian; setiap not RM1.
4.   Simpanan mingguan; 1 not RM5.
5.   Simpanan 4 minggu; 1 not RM10.

Setiap hari diwajibkan menyimpan RM3. Setahun sudah menjadi RM1095.

10% dari jumlah perbelanjaan harian dimasukkan ke dalam tabung simpanan. Makin banyak berbelanja, makin banyak simpanan.

Sekurang-kurangnya sekeping not RM1 sehari. Jika membeli barang berharga RM2, bagi not RM5 @ RM10. Baki; sama ada RM3 @ RM8, berapa keping pun not RM1, masukkan ia ke dalam tabung simpanan. Setahun sudah mempunyai RM365, menyamai bilangan hari dalam setahun.

Setiap minggu, simpan RM5. Setahun @ 52 minggu sudah berjumlah RM260.

Manakala 4 minggu sekali, simpan RM10. 52 minggu @ 13 minggu, sudah menjadikan RM10 kepada RM130. Saya tidak letakkan RM10 untuk 1 bulan. Ia merugikan. Walaupun setahun mempunyai 12 bulan, namun bukan 48 minggu tetapi 52 minggu. Kita akan rugi 4 minggu untuk simpanan.

Dicampur semua; RM1095 + RM365 + RM260 + RM130 = RM1850, untuk setahun. Jumlah yang banyak. Tak sukar untuk menyimpan, bukan?

 

Posted by Xunpheriz

Hai

posted from Bloggeroid

Paid To Click untuk Malaysian  

Posted by Xunpheriz in ,

Mencari PTC untuk disertai, saya terjumpa sebuah laman web PTC khas untuk orang Malaysian. Sebab ia dalam bahasa Melayu. Link yang perlu diklik pula memang menuju ke laman web jualan dalam bahasa Melayu dan produk orang Malaysia.

Agak memudahkan bila boleh withdraw / cashout (pembayaran) ke bank-bank tempatan seperti CIMB dan BSN. Tetapi perlu menunggu agak lama kerana jumlah yang dibenarkan untuk withdraw ialah RM10.

Namun, berbaloi untuk dicuba berbanding melayari internet tanpa menjana sebarang pendapatan. Cuma klik untuk dibayar.


Blogger

My Photo
Xunpheriz
Kuala Lumpur, Lembah Pantai, Malaysia
interesting to explore the new thing, like to know more people, more to quiet in more situation, tidy, astronomy student..
View my complete profile

Labels

Affiliate (2) al-Mubarak (1) autoresponder (1) awal (1) Baca dan Menang (1) bebas hutang (1) belanja (1) beli (1) Berita Semasa (3) blaster (1) Blog (14) Diari (1) E-book (2) E-mail (1) ebiz (1) email (1) ESQ (3) Falak (2) GDI (1) Gigi (1) Google (1) GST (1) hutang buruk (1) Ilmu (1) IM (1) jana wang (1) Jenaka (1) jimat (2) kad kredit (3) KCLau (1) ke-2 (1) kebebasan kewangan (3) kecemasan (1) Kesihatan (1) Kewangan (4) KWSP (1) lindungi wang (2) Link (2) Love (1) Malaysian (1) Merdeka (1) Motivation (4) Mutiara Kata (2) My Business (14) My Life (16) My Study (5) NCD (1) Newbie (1) pasif (1) Pelaburan (2) pendapatan (1) penghujung (1) perbelanjaan (1) pertengahan (1) pinjaman (2) PPL (2) PTC (2) PTS (1) Ramadhan (7) Simpan (4) Simpan Challenge 2009 (3) spam (1) subscriber (1) Syawal (1) Tazkirah (4) tip kewangan (1) Trackback (1) Traffic (1) Twitter (3) World (1)