ESQ sesat???  

Posted by Xunpheriz in

Penulis pernah menyentuh mengenai tajuk post ni 2 bulan lepas di post ni. Tapi belum sempat diulas dek kekurangan masa.

Mendapat peluang, penulis ingin meluahkan pendapat peribadi mengenai ESQ dan mengulas pendapat bahawa ESQ sesat seperti yang didakwa di blog ini.

Pengalaman

Penulis antara peserta bagi Angkatan Mahasiswa Pertama yang diadakan pada 17 Januari 2008 bertempat di Hotel ... (x ingat). Bayaran >RM500 dengan alumni seumur hidup percuma. Penulis menyertai program ESQ kerana diajak oleh senior dan turut disertai oleh sorang kawan rapat penulis.

Pendapat

Bagi penulis, cara yang digunakan oleh ESQ memang baru. Menggunakan bunyi yang kuat sebagai perantara dan simbolik bagi setiap rukun, memberikan kesan tersendiri bagi setiap peserta. Penulis sendiri menangis apabila mendengar sirah nabi kerana terkenangkan kesusahan yang dilalui baginda untuk menegakkan Islam, walaupun tidak dirasai penulis sendiri.

Penulis cuba mengasingkan emosi dan ilmiah dalam membahaskan isu ini. Terlalu beremosi hanya akan memburukkan keadaan, menggalakkkan pergaduhan dan membangkitkan dendam. Penulis tak mempertahankan bahawa ESQ betul tapi, tidak juga semestinya ESQ salah. Dalam mencari kebenaran, setiap aspek perlu dilihat dan dinilai. Menghakimi perlu pandangan dari 2 pihak..

Kesedaran rohani yang dicapai oleh para nabi dan wali takkan sempurna kecuali dengan hidayah dan taufik dari-Nya. Tetapi, kesedaran rohani itu sendiri takkan memahami hidayah-Nya tanpa pencarian kebenaran agama oleh individu itu sendiri.

Tidak salah untuk mencari hidayah melalui cara dan jalan kita sendiri tapi, perlulah memohon kepada-Nya agar dikurniakan hidayah dan moga jalan yang kita tempuhi adalah jalan yang lurus dan diredhai-Nya.

Berkenaan suara hati atau istilah God Spot yang digunakan dalam ESQ, Rasulullah s.a.w sendiri menyarankan kita bertanya kepada hati kita dalam melakukan sesuatu perkara. Andai hati kita bergoncang, maka perbuatan tersebut adalah dosa. Andai hati kita tenang, maka lakukannya.

Tetapi, hati itu sendiri tidak sempurna untuk menjadi punca atau dasar ilmu dalam sesuatu perbuatan kerana hati yang mati dan gelap tidak akan bergetar bila melakukan kejahatan. Oleh itu, ilmu perlu ditambah, amal perlu ditingkatkan dan hati perlu dibersihkan selalu dengan istighfar agar mudah berhubung dengan-Nya.

Berkaitan nama-nama-Nya yang ditafsirkan untuk disesuaikan dengan matlamat kursus, penulis cuma ingin memberikan pendapat peribadi penulis. Nama-nama-Nya yang suci dan agung hanya sesuai untuk-Nya namun tafsiran yang diberikan tidak bermaksud untuk mencemari kesucian dan keagungan nama-Nya tetapi untuk lebih mencintai-Nya dalam segenap kehidupan.

Kita sebagai hamba cuba untuk mencapai kesempurnaan seorang hamba dengan mentafsirkan nama dan sifat-Nya agar sesuai untuk seorang hamba. Tiada yang sempurna melainkan-Nya sahaja. Oleh itu, tafsiran yang diberikan sebagai matlamat dalam kehidupan seorang hamba.

Dunia Baru..  

Posted by Xunpheriz in

Ni bukan cerita TV atau seumpamanya..Tapi perihal kisah hidup penulis yang terkini..

Sekarang 12 Julai (ketika post ni ditulis). Tempoh pengajian penulis selama 6 semester di'panjang'kan menjadi 7 semester kerana masih berbaki 9 jam kredit. Jadi, penulis kembali ke bandar metropolitan KL pada 6hb Julai (baru seminggu kan?).

Menjadi super senior sebab cuma sorang senior falak sesi 06/07 yang xtend dan tahun ke-4. Penulis juga tinggal di rumah sewa di Pantai Dalam sebab permohonan mendiami Kolej ke-10 telah ditolak dan rayuan tidak diterima.

Sedikit sedih sebab rasa sayang dengan suasana kolej. Setelah 3 tahun setia, akhirnya kesetiaan penulis tidak dihargai (tak jiwang kan?). Tahan teksi di stesen U, terus bagitau, "Blok 2x..". Alamak, abang drebar pun baru sebulan lebih pandu teksi.

Berpusinglah kami mencari blok yang dituju. Tapi sampai juga.

Mendiami sebuah rumah dengan penghuni seramai 7 orang (termasuk penulis)- 2 pelajar Fac Sains, sorang Akaun dan 4 API. Selepas 2 hari, bertambah lagi sorang, pelajar API.

Akhirnya impian penulis tercapai. Sejak 5 tahun tinggal di asrama dan 5 tahun di kolej, dapat merasai pengalaman tinggal di rumah sewa sebelum graduasi.

Sememangnya sem I sesi 2009/2010 memberikan pengalaman baru bagi penulis. Perpisahan dengan teman2 Falak 1 batch 2006/2007 dan kawan2 sama batch di kolej (diorang dah habis belajar), tinggal di rumah sewa dengan junior (tahun 2, 3 & 4) serta jam kredit yang hanya tinggal 9, bertambah lagi kematangan hidup penulis.

Selamat berkonvo, kawan2 2006/2007 - zaid, ain, rin, ina, ajah, are, piah, dayah, adeq, ain syikin, jannah dll..
Moga cepat mendapat kerja dan berkeluarga..

Blogger

My Photo
Xunpheriz
Kuala Lumpur, Lembah Pantai, Malaysia
interesting to explore the new thing, like to know more people, more to quiet in more situation, tidy, astronomy student..
View my complete profile

Labels

Affiliate (2) al-Mubarak (1) autoresponder (1) awal (1) Baca dan Menang (1) bebas hutang (1) belanja (1) beli (1) Berita Semasa (3) blaster (1) Blog (14) Diari (1) E-book (2) E-mail (1) ebiz (1) email (1) ESQ (3) Falak (2) GDI (1) Gigi (1) Google (1) GST (1) hutang buruk (1) Ilmu (1) IM (1) jana wang (1) Jenaka (1) jimat (2) kad kredit (3) KCLau (1) ke-2 (1) kebebasan kewangan (3) kecemasan (1) Kesihatan (1) Kewangan (4) KWSP (1) lindungi wang (2) Link (2) Love (1) Malaysian (1) Merdeka (1) Motivation (4) Mutiara Kata (2) My Business (14) My Life (16) My Study (5) NCD (1) Newbie (1) pasif (1) Pelaburan (2) pendapatan (1) penghujung (1) perbelanjaan (1) pertengahan (1) pinjaman (2) PPL (2) PTC (2) PTS (1) Ramadhan (7) Simpan (4) Simpan Challenge 2009 (3) spam (1) subscriber (1) Syawal (1) Tazkirah (4) tip kewangan (1) Trackback (1) Traffic (1) Twitter (3) World (1)