Falak Untuk Semua  

Posted by Xunpheriz in ,

Falak atau Astronomi adalah ilmu berkaitan alam semesta, cakerawala dan angkasa. Setiap tamadun sepanjang sejarah kewujudan manusia sejak sekian lama memang menjadikan astronomi sebagai salah satu sumber kemajuan dan pemangkin tamadun itu sendiri, termasuklah tamadun Islam.

Namun, sejak penjajahan Baghdad oleh Hulagu Khan yang memusnahkan imej dan sumber ilmu Islam di kota ilmu itu, astronomi Islam atau Falak jatuh dan hampir sukar untuk bangkit semula. Sejak akhir abad ini sahaja, usaha untuk memajukan dan memartabatkan semula ilmu ini dilakukan lebih gigih.

Pelancaran satelit negara dan angkasawan negara pertama antara bukti usaha ini boleh berjaya walaupun mungkin memakan sedikit masa. Sehingga kini, ilmu falak ini dianggap sebagai ilmu untuk sebahagian orang atau ilmu elit. Namun, di sebalik pengiraan ilmu yang melibatkan matematik seperti trigonometri, ilmu ini melibatkan kehidupan dan ibadat muslim sendiri.

Penentuan arah kiblat menjadi lebih mudah dan diyakini dengan wujudnya trigonometri sfera manakala konsep sinus dan tangen memudahkan pengiraan bagi mengetahui waktu solat di sesebuah tempat, termasuk di Malaysia.

Diharapkan kewujudan sebuah blog falak akan lebih memudahkan pemahaman orang ramai terhadap falak dan seterusnya meningkatkan kemajuan astronomi dalam tamadun Islam serta menguasai astronomi.

Oleh itu, lahirlah sebuah blog peribadi untuk perkongsian semua berkaitan falak-Falak Untuk Semua.

Penjenamaan semula Inthulcavero & Sibungakecil  

Posted by Xunpheriz in , ,

Sepatutnya penulis guna perkataan "penjenamaan" atau "updating" untuk ubahsuai blog ni. Bukan edit. Tersilap guna perkataan=)..

Penulis terfikir, antara penjenamaan semula blog ini, inthulcavero ialah;

1. Hanya membincangkan topik berkaitan falak, motivasi dan bisnes. Sebab penulis mengambil course syariah dan falak di UM serta berminat dengan motivasi kerana selalu menjalankan program motivasi sepanjang bergelar mahasiswa UM. Manakala bisnes juga kerana minat, bisnes offline apatah lagi bisnes online. Blog ini akan menjadi medium peribadi penulis untuk meluahkan pendapat mengenai falak, motivasi dan bisnes. Kata ganti 'penulis' akan digantikan dengan 'saya' supaya lebih mesra dengan pembaca dan pengunjung blog ni.

2. Post yang akan mengulas mengenai website, ebook dan apa-apa jua yang berkaitan dengan falak, motivasi dan bisnes, yang penulis fikirkan bermanfaat untuk perkongsian bersama.

3. Arkib falak termasuklah berkaitan matematik, fizik angkasa, tokoh astronomi, instrumen dan konsep dalam astronomi serta yang berkaitan dengan syariah dan falak UM.

4. Arkib motivasi termasuklah berkaitan kehidupan, agama dan pengalaman penulis sendiri yang boleh diambil manfaat.

5. Arkib bisnes termasuklah berkaitan bisnes internet dan menjana wang melalui internet; adsense, tip blogging, affiliate, ebook yang dijual dan artikel berkaitan bisnes.

Ini sekadar perkongsian ilmu dari apa-apa yang penulis dapat fikirkan untuk dikongsi. Cuma jangan terlalu mengharapkan yang terbaik sebab penulis sendiri masih baru dalam dunia penulisan blog ini. Tapi penulis akan berusaha untuk memberikan yang terbaik=)..

Blog kedua penulis ialah sibungakecil..

Kenapa mesti mempunyai 2 blog?

Sebab penulis tidak mahu terlalu terikat dengan dunia blog dan bisnes internet walaupun penulis ingin pergi lebih jauh dalam bisnes ini.

Bagi sibungakecil, penjenamaan semula yang dilakukan ialah;

1. Topik yang dibincangkan ialah mengenai kehidupan penulis secara informal, manga dan hiburan. Manga @ komik yang akan diulas ialah manga yang selalu dibaca penulis di internet dan dalam Kreko. Manakala kehidupan penulis secara informal ialah nama-nama pelik atau apa-apa yang ingin diluahkan oleh penulis secara informal. Hiburan pula sekadar ingin mengulas apa yang terjadi dalam dunia hiburan, tempatan dan antarabangsa.

2. Post yang akan mengulas mengenai laman web atau apa-apa sahaja berkaitan dengan kehidupan penulis, manga dan hiburan. Kata ganti nama di blog ini ialah 'aku'.

Sudilah kiranya berkunjung ke blog anime penulis; 10onanime..

Sesiapa yang berminat untuk menonton anime online, blog ini ialah jawapannya!

Kalau sesiapa yang ada komen, pendapat atau pandangan untuk menambaikkan blog ini, amat dialu-alukan. Email penulis di zyrontyez.07@gmail.com..

Penjenamaan semula kedua-dua blog ni masih dalam proses. Template baru, penyusunan gadget dan lain-lain lagi. Mungkin memakan masa sikit. Harap bersabar k?

Old superhero..  

Posted by Xunpheriz in ,

Just to share picture about superhero..

Think about it first; most superhero are old right? Mostly over 50+ years old..

So, they must like old too? Just imagine their picture..Can't? Then have a look at this..

Superman


Barbie Doll (has her 50th birthday this year)


Wonder Woman


Batman and Robin


Spiderman


I get the picture through my email coz i'm joining one of Yahoogroup. So funny..

Buku Twitter..  

Posted by Xunpheriz in

Sebelum pergi ke makmal komputer fakulti, penulis sempat berbual-bual dengan seorang rakan rapat penulis. Dia menjaga meja jualan buku..

Bercerita mengenai kawan-kawan sekolah, bila ada pelanggan datang melihat buku di meja, dia pun melayan mereka, manakala penulis pun meninjau buku-buku yang ada..

Tertarik dengan sebuah buku mengenai Facebook, Twitter dan Myspace. Ditulis oleh 3 orang yang penulis tak kenal..

Pada fikiran penulis, tak sangka ada juga buku mengenai laman sosial networking seperti ini. Teringin nak beli tapi duit tak cukup=)..

Mungkin belum ada rezeki..

E-book Rahsia Emas dan Panduan KWSP  

Posted by Xunpheriz in , ,

15 September ni merupakan tarikh tutup jualan 2 e-book terhangat, Panduan KWSP dan Rahsia Emas Yang Hilang..

Penulis dah mendapatkan 2 e-book ini..

Mari kita mulakan dengan topik yang berkaitan e-book ini, pelaburan dan simpanan..


Bercerita mengenai simpanan... adakah anda benar-benar mempunyai simpanan yang kukuh dan cukup untuk menampung keperluan dan perbelanjaan anda kelak sekiranya diberhentikan kerja atau bersara?

Tidak ramai yang mampu menjawab soalan ini kerana ia sedikit rumit dan ada yang mahu mengelak dari menjawabnya..

Tahukah anda, berapa banyak wang simpanan yang anda perlu ada sekiranya diberhentikan kerja?

Anda memerlukan sekurang-kurangnya sebanyak 6 bulan pendapatan bulanan atau jika bekerja sendiri, 2 tahun jumlah pendapatan tahunan anda!

Ya, ini memang benar dan telah dinyatakan sendiri oleh ramai pakar penasihat kewangan termasuklah Azizi Ali.

Sekiranya gaji bulanan anda ialah RM1,500, maka anda memerlukan RM9,000 atau RM36,000sebagai wang simpanan kecemasan anda. Cukupkah wang simpanan kecemasan anda hari ini?

Bagaimana pula keperluan kewangan anda ketika bersara nanti? Umumnya, pesara akan hidup sehingga berumur 75 tahun iaitu kira-kira 20 tahun hidup TANPA bekerja!

Dalam erti kata lain, anda memerlukan RM360,000 untuk menampung perbelanjaan anda selepas bersara? Cukupkah wang simpanan untuk persaraan anda?

Tidak ada jalan lain melainkan dengan cara kita perlu meningkatkan wang simpanan anda mulai hari ini! Tidak ada istilah terlambat...

Jadi, dapatkan e-book ini; Panduan KWSP dan Rahsia Emas sekarang!


Preview Panduan KWSP

Tahukah anda, KWSP adalah salah satu tool yang boleh dimanfaatkan sepenuhnya? Namun, ada sesuatu yang kami ingin dedahkan!

Disebalik KWSP: Apa yang "mereka" tidak mahu kita tahu?

Potongan KWSP tiada masalah kerana makin sikit dipotong makin banyak gaji yang kita peroleh. Bagi kebanyakan orang "kita" yang bergaji rendah cadangan ini adalah yang terbaik tetapi yang sebaliknya mungkin anda akan berfikir 2 kali.

Kenapa? Ada apa disebalik potongan rendah?

Fakta:
Contohnya gaji pokok bulanan anda adalah RM4000.

1) Jika caruman KWSP bulanan adalah 11% ( RM440 )
Pendapatan boleh cukai = RM3560
CUKAI PENDAPATAN mesti dibayar = RM77

2) Jika caruman KWSP bulanan anda adalah 8% ( RM320 )
Pendapatan boleh cukai = RM3680
CUKAI PENDAPATAN mesti dibayar = RM109

KESIMPULAN:
Jika anda memilih untuk menyumbang 8%, anda akan membayar lebih banyak
CUKAI PENDAPATAN kepada "mereka" itu, yang akan membuat "mereka" lebih kaya.

Alasan "mereka" ianya adalah untuk meningkatkan keadaan lembap pasaran semasa ,
tetapi faktanya anda dapat lihat.. Maka dengan jelas bahawa "wang anda" itu
tidak masuk ke pasaran yang dimaksudkan.

Sebaliknya wang cukai pendapatan itu secara langsung akan pergi ke poket
"mereka" dalam jumlah yang lebih besar.

Jelaslah disini bahawa anda perlu membayar untuk "mereka". Jadi fikir-fikirkanlah samada anda mahu membantu keluarga anda atau "mereka" ini.

Jangan relakan diri anda ditindas tanpa sedar!

Ringkasnya:
Caruman KWSP rendah, Cukai Pendapatan tinggi.

Banyak lagi rahsia berkaitan KWSP yang didedahkan dalam ebook terbaru terbitan PengurusanKewangan.com. Adakah anda berpeluang untuk mendapatkannya kali ini?


5 Sebab Mengapa Kita Perlu Melabur Dengan Emas?

Seperti yang kita sudah sedia maklum, emas memang menjadi sumber pelaburan paling selamat sejak dari zaman dulu lagi.

Tetapi masih ramai lagi rakyat di Malaysia ini tidak menyedari akan kepentingan pelaburan emas ini.

Mengapa anda perlu menyimpan emas?

1. Emas ialah kekayaan yang sebenarnya
----------------------------------------------------
Sejak dari dulu lagi emas menjadi simbol kekayaan hinggalah zaman sekarang. Selain itu juga emas tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan. Sebab itu makanan, haiwan dan tumbuh-tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana di dalam jangka masa panjang kesemua benda tersebut akan binasa.

Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan yang terunggul.

Bukankah sesiapa yang memiliki emas adalah kaya?


2. Harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.
----------------------------------------------------------------
Sejak 10 tahun yang lalu harga emas telah mula meningkat. Siapa yang simpan emas sejak masa itu, memang menguntungkan!

Purata kenaikan harga emas adalah sekitar 27% setahun. Siapa nak bagi anda untung setinggi ini? ASB jika tinggi pun, anda akan dapat 12% setahun. Yang mana satu lebih untung?

Jika anda berkahwin pada tahun 2001, barang kemas 916 dibeli pada harga RM50 segram. Pada hari ini, emas 916 mencecah harga RM122 segram!!


3. Nilai wang kertas sentiasa jatuh di dalam jangka masa panjang
---------------------------------------------------------------
Senang saja. Sebagai contoh, pada tahun 1980an, kebanyakan pelajar sekolah membawa antara 20 sen dan 30 sen sebagai duit poket. Duit tersebut cukup untuk membeli nasi dan air minum. Bagaimana dengan sekarang – tahun 2009? RM 5 sehari pun tidak
cukup..


4. Aset yang terunggul
------------------------------
Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia. Katakanlah negara kita dilanda peperangan. Kita lari dengan membawa emas ke negara lain.

Ianya boleh ditukarkan kepada wang kertas negara itu. Dan dengan emas itu, kita mampu hidup di negara tersebut. Lain pula jika kita membawa wang kertas kita, adakah ianya laku di negara lain? Ibarat ‘wang kertas Iraq’ yang sama sekali tidak
bernilai akibat peperangan.


5. Ia tidak boleh dimanipulasikan
------------------------------------------
Emas sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta. Jadi, ia tidak boleh dimanipulasikan. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa bernilai.

Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. RM 1 juta hari ini tidak akan bernilai RM1 juta lagi pada 5 tahun akan datang.

Anda dah lihat akan kelebihan emas sebagai sumber pelaburan yang utama bukan?

Atau mungkin anda belum faham sepenuhnya lagi mengenai ilmu pelaburan emas ini.

Oleh sebab itulah Team Rahsia Emas menyediakan satu panduan atau ilmu mengenai pelaburan emas ini. Anda ingin tahu lebih lanjut mengenai ilmu pelaburan emas ini? Terus saja ke laman web di bawah untuk mendapatkannya. KLIK SEKARANG:


Note; 2 e-book ini telah ditutup jualannya pada 12 tengah malam 16 September 2009..

New template for my blog  

Posted by Xunpheriz in ,

Penulis mencari template baru untuk blog ni..Dan pencarian berakhir dengan template ini=)..

Nice colour..Because i like blue..

Not simple, but not complex..

Proses mengedit blog ni masih berjalan..Nak cari template blogspot yang lebih sesuai dengan jiwa ini, tambah link baru; kawan-kawan, berita, falak, ilmu dll..

Wait for my new blog!

Let's be twitter now!  

Posted by Xunpheriz in ,

Penulis menyertai Twitter sejak bila?
x ingat pulak..

Tapi kadang-kadang ada je orang nak follow dari luar negara..Penulis sendiri pun follow IM tempatan & luar negara..

Twitter ni lain sikit dari sosial networking lain..xda profil cam umur, sekolah & lain2..Cuma bagitau ape yang kita wat sekarang..

Bagus untuk bisnes internet=)..

My twitter is ZuaLLiz..

Let's be twitter now!

Hosting dan domain..  

Posted by Xunpheriz in

Hari ni penulis mendapat e-mail dari sorang kenalan IM, solehpolysas. Berkaitan hosting bernilai RM5 setahun bagi blogging..

Memang menarik. Sebab penulis ingin lebih serius untuk buat duit dengan internet ni. Memiliki blog sendiri yang berbayar lebih banyak kelebihan. Kita sendiri yang mengatur blog kita..

Penulis terfikir, mungkin sudah sampai masanya untuk penulis memiliki blog berbayar. Lebih banyak kelebihan walaupun perlu keluarkan sedikit modal..

Cakap pasal hosting ni, penulis pun x pandai sangat untuk terangkan. Tapi berdasarkan carian "maksud hosting" di Google, ini jawapannya;

Apa itu Hosting?

Maksud hosting adalah perkhidmatan dimana server tersebut ditempatkan di pusat data oleh pembekal. Server perlu ditempatkan di pusat data kerana tulang belakang saiz lebar jalur adalah lebih tinggi. Anda perlu menempatkan nya di tempat yang selamat, dikawal rapi, dan pengudaraan yang lebih bagus untuk jangka hayat server tersebut.

Apa itu Nama Domain?

Nama Domain (Internet Domain Name) juga digelar Nama host, satu nama yang dikhaskan kepada sesebuah komputer yang bersambung dengan internet. Nama Domain boleh didapati dari DNS ( Domain Name System), pusat penyimpanan semua Nama Domain.

Secara ringkas, domain ialah nama laman web anda. Seperti www.blogger.com, syoknyer.net dan www.um.edu.my dengan .com, .net, .gov dan macam-macam lagi. Terdapat juga domain yang berasaskan nama negara seperti .com.my untuk syarikat di Malaysia (seperti www.ktmb.com.my), .gov.my untuk kementerian @ syarikat awam Malaysia (seperti www.mara.gov.my)dan .edu.my untuk IPTA di Malaysia (seperti www.um.edu.my). Secara mudah, .my adalah untuk domain berasaskan negara Malaysia..

Penulis sedang berfikir nama domain blog baru ni, isi dan segala yang berkaitan dengan blog ni. Apa yang akan dipostkan dan lain-lain..

Mungkin lepas raya baru penulis akan umumkan blog baru ni..

PPL (II)  

Posted by Xunpheriz in ,

Baru je sentuh pasal PPL, terus penulis join 1 lagi PPL lain..Saja nak tambah pengalaman..

PPL yang dimaksudkan ialah PPL Cerita IM..E-book ni memang best dan ringkas..Cerita suka duka IM tempatan dalam bisnes internet ni..

PPL ni berlangsung dari 4 September 2009 hingga 4 Oktober 2009 (cuma 1 bulan!)..Minimum komisyen yang akan dibayar ialah RM15 dengan setiap lead bernilai RM0.25 (kena dapatkan 60 lead untuk minimum komisyen)..

Tak nak join pun xpe..Yang penting download dulu..Sebab cerita IM ni memang best!

Lupa pulak bagitau, download ni free of charge!..tak dikenakan sebarang bayaran pun!



Lagi-lagi PPL ialah



Panduan Pay Per Lead (PPL)  

Posted by Xunpheriz in ,

Minggu ni penulis banyak dapat email dari IM tempatan mengenai PPL yang dianjurkan.. Lebih kurang 5 atau lebih.. Tapi ada yang dah ditutup dan tamat seperti PPL Speed Adsense.. Penulis tak sempat mencuba khidmat yang ditawarkan =(..

Sekadar mencuba, penulis tak letak sasaran yang tinggi sangat untuk hadiah PPL ni. Sebab penulis pun tak berpengalaman dan banyak kenalan penulis tak berminat mengenai perniagaan internet ni..

Apa itu PPL? Untuk persoalan ini pun, ada sebuah e-book yang dikeluarkan oleh saudara Mohd Fazlie atau juga dikenali Encik Dlie bertajuk Panduan Pay Per Lead..



Secara mudah (yang difahami penulis), PPL ialah satu proses untuk mengumpulkan e-mail prospek. Proses ini memerlukan kerjasama affiliate untuk mempromosikan barangan seperti e-book, yang didownload secara percuma.

Promoter @ affiliate ini akan mempromosikan e-book tersebut atau membawa prospek untuk mendaftarkan e-mail mereka secara sah. Setiap download tersebut akan diberi bayaran @ komisyen dengan pembayaran komisyen akan dilakukan setelah mencapai had minimum sahaja..

Contoh mudah, e-book Panduan Pay Per Lead ini akan diberi komisyen sebanyak RM0.30 bagi satu lead @ download melalui link anda. Tapi, bayaran hanya akan diterima jika komisyen terkumpul sebanyak RM15 @ 50 lead dan ke atas..Jika kurang? Mungkin bukan rezeki anda..

Tempoh bagi PPL ini mengikut usahawan internet, sama ada masa (1 bulan, 2 bulan dll) atau jumlah e-mail yang berjaya dikumpulkan tercapai (1 000, 2 000 e-mail)..

Untuk Panduan PPL ini, penulis pun dah daftar sebagai affiliate. Mungkin e-book ini dapat menerangkan lebih lanjut mengenai PPL ni..



PPL bagi e-book Panduan PPL ni sehingga 15 Oktober 2009. Hadiah bagi top affiliate akan dibayar selepas tarikh tersebut. Tapi PPL ini tetap diteruskan sehingga diberitahu akan ditutup..

PPL yang masih berlangsung (sehingga 27 September)..



E-book ini mengenai H1N1.. Pandai betul usahawan internet ni menggunakan isu semasa untuk mengumpulkan senarai e-mail berkualiti..

Sebarkan informasi H1N1 sambil buat wang sampingan!

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak  

Posted by Xunpheriz in


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Blogger

My Photo
Xunpheriz
Kuala Lumpur, Lembah Pantai, Malaysia
interesting to explore the new thing, like to know more people, more to quiet in more situation, tidy, astronomy student..
View my complete profile

Labels

Affiliate (2) al-Mubarak (1) autoresponder (1) awal (1) Baca dan Menang (1) bebas hutang (1) belanja (1) beli (1) Berita Semasa (3) blaster (1) Blog (14) Diari (1) E-book (2) E-mail (1) ebiz (1) email (1) ESQ (3) Falak (2) GDI (1) Gigi (1) Google (1) GST (1) hutang buruk (1) Ilmu (1) IM (1) jana wang (1) Jenaka (1) jimat (2) kad kredit (3) KCLau (1) ke-2 (1) kebebasan kewangan (3) kecemasan (1) Kesihatan (1) Kewangan (4) KWSP (1) lindungi wang (2) Link (2) Love (1) Malaysian (1) Merdeka (1) Motivation (4) Mutiara Kata (2) My Business (14) My Life (16) My Study (5) NCD (1) Newbie (1) pasif (1) Pelaburan (2) pendapatan (1) penghujung (1) perbelanjaan (1) pertengahan (1) pinjaman (2) PPL (2) PTC (2) PTS (1) Ramadhan (7) Simpan (4) Simpan Challenge 2009 (3) spam (1) subscriber (1) Syawal (1) Tazkirah (4) tip kewangan (1) Trackback (1) Traffic (1) Twitter (3) World (1)