TIP-TIP KEWANGAN UNTUK RAKYAT MALAYSIA  

Posted by Xunpheriz in , , , , ,Ulasan mengenai buku agak ini terlewat kerana saya membeli buku ini pada 18 Jun 2010 yang lalu, ketika menyertai program lawatan ke Melaka dan Kuala Lumpur sebagai guru pengiring.

Berhenti sebentar berdekatan dengan Kompleks Membeli-belah Sogo, saya memasuki Pustaka Mukmin dan terlihat sebuah buku bertajuk “Tips Kewangan Untuk Rakyat Malaysia”. Beberapa kali letak dan belek, akhirnya saya mengambil keputusan untuk membeli buku itu kerana ingin mengetahui apakah tips yang dikatakan sesuai untuk rakyat Malaysia.


Perkara yang baru saya tahu?


Antara perkara baru yang menarik perhatian saya ialah NCD iaitu No Claim Discount. NCD ini ialah diskaun yang diberikan kepada pemegang polisi apabila memperbaharui insurans kenderaan mereka jika tiada sebarang tuntutan yang dibuat ke atas polisi tersebut untuk tempoh perlindungan selama 12 bulan.

Jika NCD ini dapat diekploitasi secara bijak, ia dapat menjimatkan wang anda dengan cara-cara tertentu.

Perkara lain ialah bagaimana untuk mengira keuntungan dari sesuatu pelaburan.


Secara umumnya..


Buku ini mempunyai 24 tip kecil dengan pembahagian 4 bahagian utama di bawah bahagian Tip Kewangan Bijak, Tip Menjana Wang, Tip Menjimat Wang dan Tip Melindungi Wang.

Buku ini mengandungi tip yang mudah, santai dan praktikal. Ia memang sesuai untuk rakyat Malaysia dan memerlukan usaha yang minimum. Kadang kala membaca buku kewangan yang ditulis oleh orang Barat mempunyai tip yang kurang sesuai untuk rakyat di sini kerana perbezaan ekonomi yang diamalkan oleh negara masing-masing.

Bagi saya, membaca buku kewangan perlulah mengenai salah satu dari aspek berikut; menjana wang, menjimatkan wang atau melindungi wang. Buku ini mengandungi kesemua aspek tersebut.

Buku ini terdapat dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Buku yang saya beli dalam bahasa Melayu (seperti di dalam gambar di atas).

p.s: berapa banyak buku kewangan yang anda baca setiap tahun?

Ramadhan al-Mubarak  

Posted by Xunpheriz in , , , ,

Mengurangkan perbelanjaan (part 1)  

Posted by Xunpheriz in , , ,

Antara langkah yang boleh dilakukan untuk mengurangkan perbelanjaan:

1. Gunakan lampu jimat tenaga
2. Beli secara pukal atau borong
3. Banyakkan duduk di rumah
4. Patuhi peruntukan perbelanjaan yang telah ditetapkan
5. Rancang menu untuk seminggu sebelum membeli
6. Sediakan senarai membeli sebelum membeli belah
7. Jangan membeli mengikut trend dan fesyen
8. Bandingkan harga sebelum membeli
9. Membeli ketika jualan runtuh
10. Beli barangan terpakai yang masih boleh digunakan
11. Amalkan tabiat kesihatan yang baik
12. Jangan merokok dan minum arak
13. Bawa bekal ketika kerja
14. Membeli jenama yang murah tetapi berkualiti
15. Menggunakan kupon diskaun/rebat
16. Kurangkan makan di luar
17. Minum air suam ketika makan di luar
18. Guna hanya 1 kad kredit
19. Minta diskaun (pengurangan harga) sebelum membeli sesuatu
20. Jadi ahli/member pasaraya

p.s: nanti kita perincikan setiap langkah di atas..

Kebebasan Kewangan  

Posted by Xunpheriz in , , , ,

Apakah yang dimaksudkan dengan kebebasan kewangan?

Bagi saya, ia bermaksud kita tidak mempunyai hutang yang buruk, mempunyai sejumlah wang yang cukup untuk kecemasan dan persediaan untuk masa depan.

Agak mustahil untuk bebas hutang sepenuhnya, kecuali bagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tinggi dan selalu membayar hutang tersebut tanpa henti. Bayangkan pinjaman perumahan dan pinjaman kenderaan sahaja memerlukan masa berbelas tahun untuk dilunaskan.

Dengan harga rumah dan tanah yang tinggi sekarang, pinjaman perumahan yang diambil oleh seseorang graduan yang baru bekerja, hanya akan habis dilangsaikan selepas 10-20 tahun. Manakala bagi harga kereta yang agak tinggi dan keinginan untuk membeli kereta import (yang selalu dipandang lebih berkualiti dari buatan tempatan), pinjaman kenderaan akan turut tinggi.

Jadi bagi saya, cukuplah sekadar tidak mempunyai hutang yang buruk.

Berhutang untuk membeli rumah dan kereta adalah hutang untuk keperluan, walaupun ia tidak menambahkan aset kita. Tetapi jika boleh, berhutang dengan tempoh pinjaman yang pendek dan bayaran bulanan yang rendah, agar kita tidak perlu membayar faedah pinjaman yang tinggi.

Antara hutang yang buruk ialah, hutang kad kredit. Kenapa ia dikatakan hutang buruk (bad debt)? Sebabnya, ia mampu beranak. Haha.. Hutang ini mampu berganda dengan kadar faedah yang tinggi, iaitu 18% setahun.

p.s: bagaimana nak hapuskan hutang buruk?..

Apa gunanya Email Blaster?  

Posted by Xunpheriz in , , , , ,

Menjana wang secara online tidak mudah. Apatah lagi kalau kita nak mempromosikan sesuatu produk atau perkhidmatan kepada orang lain. Menghantar email secara sembarangan kepada orang lain akan dikira spam. Ketika itu, promosi kita akan terus didelete, tanpa dibaca dahulu.

Namun, melanggan autoresponder dan mendapatkan subscriber memerlukan masa dan duit. Kita perlu membayar tiap bulan dan menulis artikel dengan baik, untuk memancing subscriber terus setia dengan kita.

Antara pilihan lain, gunakan Email Blaster. Kita dapat menghantar email kepada ramai orang secara sah. Sekurang-kurangnya 1,000 orang akan menerima dan membuka email kita.

Bagaimana Email Blaster berfungsi?

Email Blaster berfungsi dengan menghantar email kepada ahli-ahlinya. Namun, mereka juga perlu membuka email yang dihantar untuk mendapatkan kredit. Kredit yang terkumpul barulah membolehkan mereka menghantar email kepada ahli-ahli lain.

Pendaftaran adalah percuma tetapi setiap ahli perlu rajin membuka email dan mengklik link yang ada, untuk mendapatkan kredit tersebut. Biarkan selama beberapa saat dan setelah diberitahu bahawa kredit anda telah ditambah, tutuplah tab tersebut.

Kebiasaannya ahli-ahli Email Blaster ini terdiri dari luar negara dan email yang dihantar dalam bahasa Inggeris.

p.s:ada sertai mana-mana Email Blaster?

Blogger

My Photo
Xunpheriz
Kuala Lumpur, Lembah Pantai, Malaysia
interesting to explore the new thing, like to know more people, more to quiet in more situation, tidy, astronomy student..
View my complete profile

Labels

Affiliate (2) al-Mubarak (1) autoresponder (1) awal (1) Baca dan Menang (1) bebas hutang (1) belanja (1) beli (1) Berita Semasa (3) blaster (1) Blog (14) Diari (1) E-book (2) E-mail (1) ebiz (1) email (1) ESQ (3) Falak (2) GDI (1) Gigi (1) Google (1) GST (1) hutang buruk (1) Ilmu (1) IM (1) jana wang (1) Jenaka (1) jimat (2) kad kredit (3) KCLau (1) ke-2 (1) kebebasan kewangan (3) kecemasan (1) Kesihatan (1) Kewangan (4) KWSP (1) lindungi wang (2) Link (2) Love (1) Malaysian (1) Merdeka (1) Motivation (4) Mutiara Kata (2) My Business (14) My Life (16) My Study (5) NCD (1) Newbie (1) pasif (1) Pelaburan (2) pendapatan (1) penghujung (1) perbelanjaan (1) pertengahan (1) pinjaman (2) PPL (2) PTC (2) PTS (1) Ramadhan (7) Simpan (4) Simpan Challenge 2009 (3) spam (1) subscriber (1) Syawal (1) Tazkirah (4) tip kewangan (1) Trackback (1) Traffic (1) Twitter (3) World (1)